Dlouze a zaujatě jsem si tu v sobotu psala, v neděli a v pondělí jsem si říkala, že ještě pár drobných trpělivých krůčků a mohla bych se pomalinku začínat přirovnávat k jistým legendám internetovým českým a moravským, k nimž lidé posílají své známé nakouknout, aby se pak společně zasmáli a vysmáli a v paměti jim ten zážitek zůstal, takže se radši nasměruju jinam, a to do kuchyně, boť kuchyně je taková jistota.
Do kuchyně a k vařečce je jemně i nejemně posílána část lidstva, kdykoli se jiná část cítí... ohrožena? Či co a jak. Asi je dobré a vlastně i přirozené, že recepty, pořady a knihy a časopisy a internetové stránky o vaření mají pro nás takovou přitažlivost. Jídlo je důležité a důležití jsou tím pádem i ti, kteří vaří, přece.
V kuchyni máme vařečku, mísu i troubu, elektrickou. V tomhle přístroji s poněkud opoužívanou klávesnicí se mi před pár dny objevil poklad. Znám jen kousek cesty, kudy se ke mně dostal a jsem ráda, že se dostal, díky za to. Poklad má dost stran, dost obrázků a dost receptů na bábovky. Neznám autorku, autory, ale tímto děkuji těm, kteří a které ty recepty vymysleli, vymyslely, vyzkoušely, vyzkoušeli, sesbíraly, sesbírali.
Vybrala jsem bábovku s mákem a ořechy, po pár vteřinách hledání jsem ji dnes našla i na netu, a to tady: Gurmánka.cz. Nedívám se tam poprvé, jsou tam další a další a další a ještě další dobroty... Tenhle recept byl zveřejněný už před pár lety a je prakticky stejný jako ten, podle kterého jsem pekla já. Putování receptů jsou dlouhá, nevyzpytatelná a možná i zaznamenání hodná.
Pekla jsem včera, a tak jsem pekla podle toho, který jsem měla včera, nikoli podle toho, který jsem našla dneska, jenž je výše. V tom, který je níže, je navíc citronová kůra. Hodí se tam, zcela jistě a bez dlouhého uvažování ano, bez citronové kůry by byla bábovička smutnější. Dost na tom, že jsem ji pekla ve formě, která svým tvarem vyhlíží tak... nevesele ;)
devatero druhů surovin:
20 dkg hladké mouky (proto jsem pekla tuhle, nedostávalo se mi (opět) polohrubé mouky)
prášek do pečiva (dopečpr)
15 dkg moučkového cukru (méně... cukru už jsem si zvykla sypat vždycky míň)
vanilkový cukr (no... tak vanilinový...)
4 celá vejce (od radostně naladěné slepice)
hrst máku nemletého (čímž je mák vskutku rozuměn vcelku)
2 hrsti vlašských ořechů nahrubo (nakouskovaných)
citronová kůra (z chemicky o-neo-šetřeného citronku, v každém případě přepečlivě omytého)
1 hera rozpuštěná (máslo... dala jsem heru, ale máslo je máslo a kráva je kráva a tráva je tráva)
Sypala a míchala jsem přibližně v tomhle pořadí, je jiné, než je v obou receptech, v každém se míchá trochu jinak, takhle jsem zvyklá já, výsledku to neuškodilo. Zdálo se mi trochu málo mouky, nakonec jsem malou hrstičku přisypala, nebylo to ani potřeba. Navíc měrná jednotka hrst je taková proměnlivá.
Obrázek jen jako důkaz, protože kdo by si tady tak asi neuměl představit bábovku. Voňavou a vonící...
RE: Poveď se mi, bábovičko | princezna®svetu.cz | 12. 08. 2015 - 22:49 |
![]() |
frantiska | 02. 09. 2015 - 08:38 |